2011. március 16., szerda

Pöttyös Nagyiék után

Veró jobban van! A teljesen haszontalan ügyeleti látogatás után pár nappal elmentünk a „rendes” gyerekorvosához is. Itt embertelen sokat kellett várni, de aztán a doktornő mintát vett a gyerek torkából, vért az ujjából, és mindkét leletet helyben, egy minilaborban kielemezte. Ebből kiderült, hogy mandulagyulladása van, és baktérium okozza, a doktornő azt is látta, pontosan hány baci nyüzsög arra. Kaptunk antibiotikumot, és Veronika azonnal jobban lett.
Mindezt érdemes összevetni a Kismama magazin 3 éves cikkével, miszerint: Magyarországon 40-50 orvosi rendelőben található ilyen minilabor, ami segít eldönteni, baktérium vagy vírus okozza-e a gyerek lázát. Magyarországon a lázas gyerekek 60 százaléka kap antibiotikumot, noha a fertőzéseknek csak tizedét okozza baktérium, a többit vírus, amire az antibiotikum nem hat.
Mire Veró meggyógyult, én dőltem ki, sima náthával. A kettő között azért kimozdultunk, de az se volt frenetikus, részben nyelvi okokból.

Gyógyulóban

A szomszéd moziban megnéztük Tom Tykwer új filmjét, a Drei-t (Három). Ezt Magyarországon is játsszák már, ő rendezte A lé meg a Lolá-t. Míg az elég letisztult mű volt, a Drei tobzódik az elsőfilmesekre jellemző „mindentakarok” ötletektől. A filmben szerepel szimbolikus táncbetét, színházi előadás, filmrészlet, némafilm-stílusú álom, felvétel a mesterséges megtermékenyítésről és az anyaméh belsejéből, a főhős elhunyt mamáját látjuk szárnyakkal, angyalként, majd „Bodies” preparátumként, időnkét több cselekmény fut az osztott filmvásznon egyszerre…
Kicsit olyan ez a film, mint Adam, a kísértő figurája benne, aki focizik, úszik, vitorlázik, judózik, kórusban énekel, konferencián ad elő és lelkesen bújik ágyba mindkét nem tagjaival. Ja, a hősök a rég vágyott mértani alakzat, az egyenlő oldalú szerelmi háromszög megrajzolásán munkálkodnak. Talán majd újra megnézem, mert valamit nagyon akarhatott ezzel a sok eszközzel mondany Tykwer. De mit… ?
A Dreit is elég rosszul értettük, de a Distel kabaréban letettük a fegyvert. Pedig az alapötlet – az NSZK-t időközben magába olvasztó NDK 60 éves ünneplése – jó volt. (Tudtok ilyet otthon?) Én 30 százalékot értettem a gyorsan pergő jelenetekből, és azt sem találtam viccesnek. Daniról ne beszéljünk. 

3 megjegyzés:

  1. A német humor elég speciális, nem hasonlít semmire
    és akik máson nevelkedtek, nagyon soká kezdik érteni. Pár év tanulmányozás után viszont nagyon meg lehet szeretni. Kabaréról és stand-up comedyről azonban alapvetően lebeszélnélek, a helyi komikumra épülő vicceket meg csak 20 km-es körzetben értik, úgyhogy az meg alapvetően döglött gatya. Ha mindenképp úgy döntesz, hogy nem adod fel, Dieter Nuhrt tudom ajánlani.
    Jobbulást!

    VálaszTörlés
  2. Tényleg a mi hibánk. Otthon sem járunk ilyesmibe, itt meg nem ismerjük mondjuk a Kudlik Júlia-Antal Imre páros helyi megfelelőjét (ez volt az egyik poén)...

    VálaszTörlés
  3. Mi kb. éppen veletek egy időben a Kellékfeleség c. filmben élveztük Adam Sandler (Danny)és Jennifer Aniston (Katherine) remek játékát.

    VálaszTörlés