2011. november 9., szerda

Márton-nap

A november nagy eseménye Németországban a gyerekeknek a Márton-napi lampionos felvonulás. A mesekönyvekben ez az ősz szimbóluma, ahogy a karácsonyfa a télé. Van ilyen Magyarországon? A mi ovink nem szervezett ilyet (helyette pénteken pizsamaparti lesz), úgyhogy becsatlakoztunk Timék ovijába. Én előtte elkészítettem a fenti lampiont, Veróval könyvekből előre áttanulmányoztuk az eseményt és dalokat is tanultunk. Sajnos, Timék ovijában a tervezettnél jó háromnegyed órával később indult el a felvonulás, a kifáradt, felajzott kétszáz gyerekkel a hidegben, és a táv sem kétévesekre volt tervezve. Fotózni sem nagyon sikerült. Viszont zenekar dobolt, amit a végén megilletődve néztek a kicsik. 



3 megjegyzés:

  1. Ez más, mint a Halloween? Vagy annak egy németesített változata? Ki tudja ezt követni?

    VálaszTörlés
  2. Más. Szent Márton római katona volt (egyébként a legendák szerint Szavariában, a mai Magyarország területén született), aki egy hideg novemberi napon köpönyegét kardjával kettévágva megosztotta azt egy koldussal, akinek ezzel megmentette az életét.
    A középkori parasztnaptár szerint november 11-én ért véget a munkaév, ilyenkor raktározták el a termést, gyűjtötték be a magokat, fizették ki a napszámosokat, ünnepelték meg az azévi munkát kacsasülttel, amit Martinsgans-nak neveznek Szent Márton (Sankt Martin) után. A lampionos felvonulás is ennek az ünnepnek a része. Tehát inkább az amerika Hálaadás ünnepéhez, mint Halloweenhez hasonlítható. Egyébként a Rajna-vidéki a karnevál is november 11-én kezdődik, de ebben már Szent Márton ártatlan.

    VálaszTörlés
  3. Az Őszi böngésző c. könyvben a nagy csapat lampionos gyerek is Márton-napozik épp.

    VálaszTörlés