2011. december 1., csütörtök

Egy délelőtt a Kulturforumon

Berlin egyik remek vonása, hogy ha csóró vagy, akkor is kellemes életet élhetsz, még kultúrát is vehetsz magadhoz. A Philharmonieban minden kedden délben rendeznek egy ingyenes "lunchkoncertet". Most végre eljutottam. Ithay Khen és Markus Schlemmer (izraeli csellós és német zongorista) egy Beethoven- és egy Mendelssohn-szonátát adott elő. Az előtérben zajlott a koncert, a pár tucat széket csak igazolvánnyal bizonyított súlyos mozgássérültek foglalhatták el, a több száz hallgató a lépcsőkön, földön, ruhatári pultokon ült.


Werner Tübke: Lebenserinnerungen
des Dr. jur. Schulze (III)

Ernst Wilhelm Nay: In der Nacht





A Kulturforum egy enyhe domboldal a Potsdamer Platz mögött, a hangversenyterem mellett több múzeum, könyvtár, templom honol itt. A koncert előtt megnéztem a Neue Nationalgalerie új kiállítását: Der geteilte Himmel (a megosztott ég), német képzőművészet 1945 és 1968 között. Értelemszerűen NDK és NSzK művészet, az előbbit a szocialista realizmusból kisarjadt figuralizmus, utóbbit a minimalizmus, absztrakt, pop-art és más imperialista tendenciák jellemzik. Mintaként még a kor nagy külföldi trendformáló alkotóitól is kitettek műveket, például Andy Warholtól. Érzésem szerint a keletnémet művészek kicsit alul voltak reprezentálva a tárlaton, de itt igazságos leszek: egy kép innen, egy onnan.

Sajnos az állami múzeumokban a heti egyszeri ingyenes belépés megszűnt, de munkanélkülieknek és szociális segélyen élőknek továbbra sem kell fizetni az állandó kiállításon. Takarékos kultúrlények itt vadászhatják össze az ingyenes múzeumokat. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése