2011. január 12., szerda

Veró 20 hónapos

…volt nemrég.

Számokban:

12 kiló

90 cm magas,

11 foga van (a 12. hamarosan)

24-es cipőt hord

1-szer alszik napközben

Istenien bírja ezt az őrületet, ami az életünk, a semmiből előbukkanó nagyszülőket, a lakásokat, a rengeteg embert, aki megfordult nálunk vendégségben, a kisgyerekeket, akikkel összefutott.

És eközben kezd ragaszkodni a dolgokhoz. Budapesten levágtam a haját, amit nagy zokogással fogadott. Mikor szétszedtük az etetőszékét a szilveszteri utazáshoz, azt is. Hazaérkezve pedagógiailag együtt szereltük össze, és ő segített hozni a darabokat.

Budapesten elintéztük az orvosi viziteket, kapott oltást (a következő hatéves korban esedékes, jó időre letudtuk), és a fő dicsőség: a Gézengúz Alapítvány rendben találta. Nagyon büszkék vagyunk!

Hatalmas étvággyal eszik, önállóan, kanállal, villával, már a levesekkel is boldogul. Tud pohárból inni, de még jobban szeret cumisüvegből. Ügyesen jár, már 1-2 buszmegállónyi távot meg lehet vele tenni gyalog. Nagyon igyekszik. Megtanult integetni, ez sokat enyhített az elválás fájdalmán, azóta, ha valaki csak pár lépést lemarad, ő már lelkesen pápázik.

Milyen szavakat mond:

Hinta (mindenre, ami lóg vagy függ), mama, papa, pápá, hoppá (minden esésre, huppanásra), táttya (tessék, vedd el), hamm, nem (ez nagyon úgy hangzik, mint a nein), ja.

Most van az a kor, hogy mutogatással, nyekkenéssel, horkantással már egész bonyolult dolgokat el tud nekünk magyarázni, beszéd nélkül. Pl: a pöttyös helyett a kockás partedliben szeretnék enni. Nyisd ki ezt a tubust! Tedd ezt oda! Miért nincs haja a kisfiúnak?

És felvirradt a rég várt éra, mikor végre csak egyszer alszik napközben. Azt még nem tudom megmondani, mikor, hol ebéd előtt, hol ebéd után. Új horizontok nyílnak!!! Az esti fektetést előbbre hoztuk, éjjel 13 órát szundít, úgyhogy a napi 15 óra alvás azért összejön a fiatal szervezetnek. Megtanult zuhanyozni (merthogy a budapesti lakásban nincs kád).

Nagyon muzikális. Ha zenét hall, azonnal táncra perdül, ő halandzsa szöveggel énekelgeti az ismert dalokat. E havi feladata a dobozok, tubusok nyitogatása, amit bőszen gyakorol, naponta ötvenszer odahoz nekünk valamilyen flakont és nyekegve kéri, segítsünk kinyitni.

1 megjegyzés:

  1. Remek összefoglalás, Zsu! Arra már hallottam panaszkodni valakit, hogy nem alszik a gyerek, de arra, hogy alszik, arra még nem!! A Gyerekdalok remekek a youtube-on, s szinte mindegyik megtalálható fent.

    VálaszTörlés