2011. április 29., péntek

Óvodakeresés és -találás

Megpukkadok a büszkeségtől. A vázolt siralmas berlini óvodahelyzetben sikerült elérnem, hogy Verót azonnal (idén nyári kezdéssel) felvegyék KÉT (számmal: 2) intézménybe is. Így jó szülőnek érezhetjük magunkat, hisz a lehetőségekből a legjobbat választottuk a gyerekünknek. Ráadásul mindkettő az általam preferált nagy „szocialista” ovi, kerttel, vegyes csoporttal, kb. ugyanolyan távolságban. Alaposan mérlegeltük az egymáshoz igen hasonló két ovit, és felelősen azt választottuk… ahol pár héttel előbb kezdhet.

A szép eredményt úgy sikerült elérnem, hogy kilistáztam a lakhelyünk 2 km-es sugarú körzetében levő 100 ovit, és mindnek írtam vagy telefonáltam. Főleg a szülők alapította kis Kinderladenek gyarapítottak élményekkel. Volt, ahol közölték, minden szülőnek havi 8 órát kell dolgoznia az oviban, ezt az emailt is egy elgyötört szülő küldte este 11-kor, egyáltalán a mi nyelvtudásunkkal képesek vagyunk erre? (Ez különösen rosszul esett, mivel a némettanárnőm is átnézte és felstilizálta a szívhez szóló emailt, amit küldtem.)

Az egyik Kinderladenben épp egy Veró korú és nemű gyerekre hirdettek üresedést. Szerveztek egy nyílt napot, amin 8(!) pár szülő tolongott, mind odaillő csemetével, és mézesmázos kérdésekbe rejtve igyekeztek sugallni a gondozóknak, miért épp őket kell választani. Eközben a gyerekek egy kupacban tekeregtek, így a személyzetnek az sem volt egyértelmű, a szimpatikus szülőhöz vajon egy szimpatikus gyerkőc tartozik-e. Én úgy éreztem magam, mint aki vizsgázik, de nem mondták meg, milyen tárgyból. Persze megbuktam, nem minket vettek fel az ismeretlen kritériumok alapján. Sajnos, ezzel meg kell barátkoznunk, hogy ahol pofára megy a dolog, ott nincs esélyünk.
A csúcs az a létesítmény volt, ahol 750 eurós kauciót kértek gyerekenként (ők nem így fogalmaztak, hanem, hogy a kezdeti beruházásokhoz még szükség van némi kamatmentes hitelre), amit, ha a gyerek végzett, visszaadnak.

De szerencsére nem kellett elvtelen kompromisszumokat kötnünk! Lányunk szép nagy demokratikus oviba kerül, ahova mindenkit felvesznek, aki épp arra jár, az ellenszenves szülők Mekkája:-) 
Június közepén kezdi a beszoktatást. Ez leválás a javából, de végre egy olyan leválás, amit meg tudtam tervezni (ellentétben a születéssel, szoptatás befejezésével, első külön töltött éjszakával stb.)  

2 megjegyzés: