2011. október 28., péntek

A hét, amikor berlini barátaink sikereinek örülünk

 … eredetileg úgy terveztük, hogy részt is veszünk, de aztán mindenféle események közbeszóltak…

Hétfőn Pompéry Judit Pro Cultura díjat kapott. Juditról már írtam: a helyi kulturális élet nagyasszonya, egy műemlék kastélyban lakik, hatalmas népviselet-gyűjteménye van, a borászattal már felhagyott, de évi több alkalommal szalonokat szervez az otthonában, többnyire magyarul, ahova tudósokat, művészeket hív meg beszélgetni. Legutóbb a Katona József Színház egy előadását exportálta otthonába, de vonóshármasok és –négyesek is fellépnek a nappalijában. Bár három évtizede Berlinben él, tájékozott a magyar kulturális és egyéb életben, a szegény emigráns diákokat és kutatókat a szárnya alá veszi. Az az ember, aki körül pezsegnek a dolgok. Megérdemli a díjat. Sajnos Veronika épp náthás lett, így nem tudtam részt venni az átadáson. De szombaton épp lesz Berlini Szalon, úgyhogy találkozunk még Pompéry Judittal.

Kedden újabb nagy nap virradt ránk: másik berlini magyar barátunk, B. Jóska befejezte a doktori dolgozatát. Aki ismeri őt, annak nem is kell többet mondanom. Aki nem, az olvasson bele a PhD Comics című képregénybe? Nos, mióta ismerjük, Jóska élete nagyjából ennek szellemében zajlott, így az ünneplésre a PhD Comics egy darabjának stílusában készítettem egy freskót, megörökítve az elmúlt kilenc év emlékezetes pillanatait.

Jóska elmúlt 9 éve, tollamból:



A terv az volt, hogy készíttetünk egy pólót is, és elkísérjük Jóskát kedd délben az egyetemi hivatalba, ahol leadja a dolgozatot, majd pezsgős ebédre hívjuk a menzán. A következő akadályok képtek fel:
1. A póló nem készült el délre.
2. Veronika náthás lett, így én nem tudtam menni.
3. A dolgozat sem készült el délre, sőt a hivatal zárására sem, másnap reggel viszont Jóskának már Bécsbe kellett utaznia, és a következő két hónapban nem is lesz Berlinben.
Végül este fél tízre összeállt a Mű, amit egy éjjeli könyvkötésben sikerült beköttetni, és különengedéllyel egy cimbi adta be másnap. Az ünneplés így stílszerűen a kötődében kezdődött és thai étteremben zárult (sajnos csak Dani képviselte a családot). 

A kész dolgozattal, 40 óra nemalvás után
Gratulálunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése