2010. december 4., szombat

A Berlin-Tel-Aviv tengely

Külföldön élni többek között azért érdekes, mert látjuk, hogy másképp is lehet csinálni a dolgokat, mint ahogy odahaza megszoktuk. Hogy gyors egymásutánban éltünk Izraelben és Németországban, így rögtön két ellentétes irányban is megfigyelhettük, mennyire másképp…

Jöjjön egy kis krossz-kulturális összevetés. Ne menjünk messzire, maradjunk a házunk tájánál. (Hogy összehasonlítható legyen, mindkét országban normál dolgozó középosztálybeliek közt éltünk.) Nem árulom el, melyik az izraeli és melyik a német módi, találjátok ki.

A kapu

A: mindig tárva-nyitva, féltéglával kitámasztva, a kapucsengő rossz, az összes levélszekrény feltörve fityeg. Hogy biztosra menjünk, a kapukódot kívülről ráfirkálták a bejáratra.

B: mindig zárva, a kapucsengő jó, és a házmester már érkezésünk előtt kitette rá a nevünket.

Lakásbérlés
A: a beköltözés után három nappal kapjuk meg a szerződést, a tulaj is akkor olvassa el, a cuccait még további pár napig nézegetjük. Kitakarítani már nem volt ideje.

B: hetekkel a beköltözés előtt gondosan megtárgyalt és aláírt szerződés, a tulaj pontos leltárt mellékel a lakásban hagyott tárgyakról.

Javítások

A: a főbérlő nem titkolja, hogy a fürdőszobában penészes az egyik fal. Küld egy festőt, az először elhalasztja egy hónappal a munkát, utána lefesti, borravalót kér, a fal egy hónap múlva még penészesebb.

B: a házkezelőség levélben értesít, hogy a lakók tömegesen panaszkodtak a fürdőszobai vízóra-szerelvény-szelep-illeszték tökéletlen érintkezése miatt, így egyszerre fogják megjavítani az összeset. Én nem értem, mi ez, de a szomszédasszony megmutatja, hogy a vízórának ha lepattintom a karimáját, mögötte van a falban egy egycentis lyuk.

Parkolás
A: öt autó tud szabályosan beállni az udvarba, úgy, hogy mindenki ki is tudjon állni, a helyeket érkezési sorrendben foglalják el. Ha nem szempont, hogy a többiek kiállhassanak, többen is elférnek, ilyenkor az útban levő autó szélvédőjén a sofőr otthagyja a mobilszámát. Kilenc autó volt a rekord, amit megfigyeltünk.

B: számozott, személyre szóló parkolóhelyek gondosan körberajzolva, szabálytalan parkolás nincs.

Kertgondozás:

A: az avart nem takarítják el, a gyepen rohad meg, termékeny réteget képezve a következő évre.

B: a ház körül folyamatosan nyírják és formázzák a sövényt elektromos fűrésszel, heti húsz órában, hatalmas zajjal, a lehullott leveleket összesöprik és előbb-utóbb a szemetes elviszi.

Bónusz: viselkedés

A: Vadidegenek helyreutasítanak.

B: Vadidegenek helyreutasítanak.

Megfejtéseket kommentben várok.

1 megjegyzés:

  1. Én tudom a megfejtést. Olvaslak és mindkét helyszínt ki is próbáltam.

    VálaszTörlés