2010. szeptember 8., szerda

Berlin, II. kötet, prológus

Berlin. Folyamatosan változó város, épületek épülőben, a Falon a graffitik, a megkülönböztethetetlenül összenőtt Kelet és Nyugat. Tágas terek, szellős utcák, hatalmas égbolt, Berlin felett az ég. Ha az ember bringázás közben rádiót hallgat, az Alex közelében angyalszárnyak csapkodása zavarja az adást. Az egész város biciklin, fiatal, öreg, öltönyös, kisgyerek, a csecsemő és a kutya utánfutóban. A részeg punkok, akik éjjel kettőkor helyreigazítanak, ha két bringa megy egymás mellett a biciklisávban. Mindent felvesznek, stílusosan szakadt járókelők, és meglepően jólöltözött koldusok. A rózsaszín tarajú apuka, aki oviba viszi a fiát.

Berlinben mindenki diák, doktorandusz, művész, kutató, munkanélküli vagy nyugdíjas, de legfőképpen művész. Ma este kiállításmegnyitó, jöttök? Utána buli. Az egész város egy alternatív szórakozóhely. Folyamatos viták arról, melyik a legtrendibb városrész. Prenzlauerberg, Friedrichshain, Kreuzberg? A Kiez.

Berlinben mindenki fiatal. A harmincéves még egyetemista, a negyvenéves WG-ben lakik, a párja egy másikban. Lebensabschnittspartnerschaft. Senki sem szégyelli, ha meleg vagy leszbikus. Szado, mazo, fétis. Transz. A férfiak kezet nyújtanak a nőnek. Minden nő Frau, családi állapottól függetlenül, és nem kell meghívni. Tízfős társaság az étteremben fejenként rendezi a számlát. Zusammen oder getrennt?

A főbérlőnk, aki meghívott minket vacsorára a sarki olasz étterembe. A fő-, elő-, utó-, al- és közbérlők, és a mindenható Verwaltung. A Taormina 2. étterem, ahol a vb-döntőt néztük.

Az olasz, indiai, thai, kínai, francia éttermek. A kuponok. Van egyáltalán német étterem Berlinben? Kebab, currywurst. És Maultasche, forever. A tökleves ősszel.

A karácsonyi piacok, forralt borral. A németek különös előszeretete, hogy télen órákon át iszogassanak a szabadban. Gázmelegítők. Brunch Prenzlauer Bergben vasárnap, lazaccal, palacsintával, délutánig.

A kísérleti színházak és mozik. Didi Merlin, a Berlinfilm és a permanens forradalom. Das Leben ist eine Baustelle. A bringatúrák, nyáron az evezés, a tavak és parkok. Postdam. A múzeumok. Vonósnégyesek. A Berlini Szalon.

Az egyetemi csoport. A tíz külföldiből négyen Berlinben ragadtak. A lengyel, cseh, magyar, koreai, szlovák, örmény barátok. Az idecsábult amerikaiak, az Izrael felé ittragadt oroszok. Vannak Berlinben németek?

A jégpálya télen, a kötelező bolhapiac minden évszakban, házibulik, a Rotfront a Kaffee Burgerben. A bárok, a Cabaret, a Kék angyal. Vásárlás a KaDeWe-ben, tízórai az ötödiken. A chilei, kaliforniai, dél-amerikai borok, néha szolidaritásból rajnai.

Verliebt in Berlin. A korcsolyázás, a palacsintaparti, lángosparti, Untermieter, Velence, Oslo, Nachmieter, az internet lemondása, bringaszállítás repülőn (amit egy hét múlva elloptak), Budapest… Eltelt öt év, és újra itt vagyunk.

1 megjegyzés: