2011. február 4., péntek

Az utolsó foglalt ház Friedrichshainban

Szégyellem, de Veronika és én a lakás egy kilométeres körzetét ritkán hagyjuk el. Azért ott is történnek dolgok! Szerda reggel a Frankfurter Tornál útlezárás fogadott, fekete ruhában, fekete kapucniban tüntető tömegek, dobásra előkészített üres üvegek, a tömeget feszülten terelgető rendőrök, a boltosok pedig aznap valamiért nem tették ki az utcára az akciós párnákat. Vajon miért tüntettek? Mit tippeltek?

Én nem jöttem rá, de a konditeremben a gyerekgondozónő (talpig feketében) felvilágosított. A közelben van az utolsó foglalt ház Friedrichshainban, ahonnan ma kilakoltatják a lakókat. A házat magam is ismerem, többször elmentem előtte. A foglalt ház tipikusan berlini jelenség, de már itt is kezd kihalni, egy jó és magyar nyelvű összefoglalás róla itt. A Liebigstrasse 14-et 1990-ben foglalták el a lakóik, akikkel utána törvényes bérleti szerződést kötöttek. A ház időközben egy magáncégé lett, ami most fel akarja újítani és drágán kiadni, a régi lakóknak menniük kell. Erre nem voltak hajlandók, így szerdán a kilakoltatásukhoz több száz rendőrt kivezényeltek, akik nagy nehezen elfoglalták a házat. Eközben Friedrichshain más részein is tüntettek a szélsőbalos alterszcéna képviselői, akik a városrész dzsentrifikációja és az alternatív életforma eltűnése, a gátlástalan ingatlan-nyerészkedés miatt aggódnak. (Tényleg az volt az egyik utolsó ház.) A nagy aggódásban azért rendesen összecsaptak a rendőrökkel, száz rendőr megsebesült, 82 tüntetőt letartóztattak, az anyagi kárt egymillió euróra becsülik (vandalizmus, környékbeli üzletek károsítása). Akit bővebben érdekel a sztori, „Liebig 14” címszóval keressen rá.

Ma reggel a Frankfurter Alleen már csak egy felgyújtott kuka hamvai és sok üvegtörmelék emlékeztettek a tegnapra…

A bébiszitter, aki a szomszédban lakik, még elmagyarázta, azért voltak mind feketében a demonstrálók, hogy a rendőrség nehezen azonosíthassa őket. Hát ilyen veszélyes helyen lakunk a nyugis izraeli életünk után.

1 megjegyzés:

  1. Mikor láttam a híradóban, egyből eszembe jutott, hogy ti arrafelé laktok.
    Hümm, gondoltam, hamarosan olvashatjuk a helyszíni jelentést...

    VálaszTörlés