2011. november 8., kedd

A Fal, felülről

A jelen általában nem érdekes. Az eseményeket fotózzuk, de az utcát, lakást nem, ahol élünk. Pedig milyen jó lenne húsz évvel később visszanézni!


Nemrég időutazásra indulhattam. A Mauerflug című dvd egy sétarepülést mutat be, amely során 50 méteres magasságból filmfelvételt készítettek az akkor még álló berlini falról 1990 tavaszán. Az egyetlen lehetséges pillanatban. Előtte még nem lehetett, utána lebontották. A belvárosi részeket még előző ősszel azonnal szétszedte a nép, de a város szélein meg kellett várni az aknák felszedését.
A filmen felülről láthatjuk a városszéli részeken a szögesdrót-akna-fal-senkiföldje-őrtorony-fal komplexumot (az akkori világ legerősebb védelmi rendszerét!), Nyugaton egész a falig húzódva érdektelen, nyomasztó lakótelepek, Keleten a fal mellett a préri. A belvárosban pedig ámulhatunk az üres Potsdamer Platzon, Keleten a lepukkant épületeken, az azóta lebontott háztömbökön, illetve az azóta felépítettek üres helyén, például a Brandenburger Tor mellett (fent a kép, ahol a Hotel Adlon helyén fás liget látható). Bónuszként egy kelet-berlini és potsdami városnéző repülést is csatoltak a dvd-hez.

És elméletemhez híven az anyagot nem a keletkezésekor, hanem 2005-ben adták ki. A rendszerváltás-egyesülés eufóriájában a falat csak gyorsan el akarták tüntetni, másfél évtizeddel később viszont már érdekes volt visszatekinteni arra, ami visszavonhatatlanul elmúlt.

Egy rövid, gyengébb minőségű részlet itt látható a filmből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése