2011. november 26., szombat

Egy film, amely a környékünkön játszódik

A Boxhagener Platz ma kerületünk legmenőbb helye, trendi éttermek, tetoválószalonok, designerbutikok övezik, hétvégén biopiacnak ad helyet. Mi is megfordulunk itt bruncholni. Mint lokálpatrióta, meg kellett néznem hát a Boxhagener Platz című tavalyi filmet, amely 1968-ba visz vissza, és a nevezett téren játszódik. Csak játszódik, de erről később.

Csodás retró enteriőr

A film igazi kemény diónak bizonyult, a szereplők tájszólásban beszéltek, felirat nem segítette a megértést, sok-sok visszatekerés után is maradtak részek, amelyek csak segédanyagokból tárultak fel.
Az azonos című regényből készült mozi főhőse Holger, a kiskamasz és nagymamája, Otti, akik a téren laknak. Otti öt férjet eltemetett, és a hatodik is elég rosszul van, eközben máris ketten udvarolnak az energikus nagymamának: az egykori náci halárus Winkler, és egy hajdani illegális kommunista, Karl. Aztán Winkler rejtélyesen meghal, közben bevonulnak a szovjetek Prágába, és valaki tiltakozó szórólapokat oszt… Míg a nagymama és az öreg Karl egymásba szeretnek (feledhetetlen elsőcsók-szcénák hetven feletti színészekkel!), a kissrác a gyilkosság után nyomoz. A film nagy erénye, hogy az egykori NDK hétköznapjait nem vonja be szirupos mázzal (mint a Sonnenallee), de az elviselhetetlen elnyomás és terror helyszínének sem mutatja (ahogy A mások élete). A politika ott van a háttérben, de az előtérben ezeknek a kisembereknek az élete zajlik. Ne feledkezzünk meg az önkéntes rendőr papáról (a zseniális Jürgen Vogel alakítja), és annak Nyugatra vágyó, elégedetlen feleségéről.

Jürgen Vogel egy korhű konyhában

A film gyönyörű retrós képi világba visz minket. Helyükön vannak a naptárak, a tányérok, a lámpák. Sajnos, a jelenetek nagy része egyetlen lakásban és egyetlen háztömb előtt játszódik, így azért tíz perc után meguntam. Fájdalom, az a háztömb is a babelsbergi filmstudióban felhúzott makett. A Boxi túl sokat változott 1968 óta, ott már nem lehetett forgatni. Néhány külső felvételt más NDK-s városokban, például Halléban készítettek. Viszont autentikus helyszín a temető, amely lakásunktól kőhajításra fekszik, és a film jeleneteinek fele itt játszódik. Ezt felismertem, a háttérben a Tévétoronnyal.

A temetőnk, háttérben a Tévétorony

A filmet csak azoknak ajánlom, akik anyanyelvi németek, vagy a Boxhagener Platzon nőttek fel.

2 megjegyzés:

  1. Nagy érdeklődéssel kezdtem én is bele, de tíz perc múlva máshova kapcsoltam.

    VálaszTörlés
  2. én csak olvastam a filmről, nem tudom hogy Magyarországon (felirattal...) egyáltalán beszerezhető-e bármi módon... :-)

    Kösz az ismertetőt!

    http://berlin2010.blog.hu/

    VálaszTörlés