2011. július 24., vasárnap

Énkép

Függőhídon

Aszongyák, a kisgyerek két éves kora körül jön rá, hogy ő önálló lény, és független az anyjától. Ez szépen látszik, mert Veronikának pár hete van szava magára. Előtte, ha a fényképeit mutattuk neki, a gija (mi ez, ki ez?) szóval illette magát, pedig Paput, Mamát szépen tudta. Most már Vevének nevezi magát, sőt, a vezetéknevét is gyakorolja. Friss fotókon felismeri magát, a régebbieken továbbra sem. Ezért nem hibáztatom, nekünk is nehéz megszokni…
A személyiségfejlődés következő állomása, a dackorszak még nem jött el. Szerencsére. Akaratos a kisasszony, hiszti, vita, sírás van így is sok, de mindig valamilyen konkrét ok miatt. Ha abban engedünk (például eltekintünk tőle, hogy felöltöztessük), azonnal vidám lesz ismét. Nagy türelemmel, sok magyarázattal, valamilyen más megoldás felkínálásával a hisztik még megelőzhetőek. Mindent egyedül (együ) akar csinálni, amire képes, illetve azt is, amiről ő úgy gondolja, hogy már képes. Önállóan akar öltözködni, számos trükkel kell meggyőzni, hogy attól még, hogy én tartom a nadrág szárát, ő egyedül vette föl.
A bilibe pisilés nem ismétlődött meg. Pedig érti, tudja, mit várunk tőle, a „hova fogsz pisilni?” kérdésre a padlóra mutat, az „és hova kéne”-re „bibi”-vel válaszol. Az eredmény: számos tócsa a lakásban, utána kérésre rögtön hozza a rongyot, feltörli.
Egyre jobban lehet vele társalogni. Kérdeztem, mi volt ebédre az oviban, mire ő "kapi"-val felelt. És tényleg, krumpli. Rajzolt egy ferde vonalat, és közölte, az egy csúszda. 
Az ovi bevált. Végre az óvónők is elhitték, hogy beszokott, kitölti a napi hét órát és mindenki elégedett. Jól eszik, alszik, játszik odabenn. Az oviban megtanult triciklin tekerni, valamint az óvónők esküsznek rá, hogy beszél németül. Az ovis napirenddel rövidebb déli alvás jár, így délután elég fáradt, viszont fél nyolckor nyikk nélkül elalszik.

Ha fáradt, lefekszik a nagyok ágyában

1 megjegyzés:

  1. A két és fél éves Anna lázas beteg volt pár napig. Ennek kellett megtörténnie ahhoz, hogy ebéd után kijelentse; feküdjünk le, s mire én elpakoltam a konyhában, s bementem hozzá, már édesen aludt.

    VálaszTörlés